جلوگیری از فرسایش خاک در استان مرکزی یک ضرورت است

به گزارش ایرنا، «علی صفری» روز دوشنبه در نشست خبری روز جهانی خاک در استان مرکزی، افزود: حاصل خیزی خاک در تمام کشور درحال کاهش و فرسایش خاک درحال افزایش است که برای جلوگیری از عواقب آن باید چاره اندیشی و برنامه ریزی منسجم پیش بینی شود.

به گزارش ایرنا، «علی صفری» روز دوشنبه در نشست خبری روز جهانی خاک در استان مرکزی، افزود: حاصل خیزی خاک در تمام کشور درحال کاهش و فرسایش خاک درحال افزایش است که برای جلوگیری از عواقب آن باید چاره اندیشی و برنامه ریزی منسجم پیش بینی شود.

وی بیان کرد: زنگ خطر در حوزه خاک به عنوان یکی از عوامل تولید محصولات کشاورزی به صدا درخواهد آمد و باید برای جلوگیری از فقیرشدن خاک و کاهش بهره وری زمین های کشاورزی، طرح های پیشگیرانه تدوین کرد.

رییس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی با بیان اینکه، متوسط فرسایش خاک در ایران 24 تن در هکتار است. گفت: فرسایش از خطراتی است که خاک را تهدید می کند و در سال 90 حدود چهار میلیون تن خاک در سطح کشور دچار فرسایش شد.

صفری افزود: بستر تولید در کشاورزی، خاک و آب است اما برای این مهم، عنصر خاک از اهمیت ویژه ای نسبت به آب برخوردار است و اکنون که با ناترازی آب در بخش کشاورزی مواجه هستیم باید بهره وری در آب بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

وی بیان کرد: می توان با اقدامات پیشگیرانه از تهدیدهایی که در زمینه فرسایش خاک و آب موجب نابودی این دو عنصر مهم در بخش کشاورزی را فراهم می کند با برنامه ریزی و آگاهی بخشی به جامعه، پیشگیری کرد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی خاطرنشان کرد: در بخش کشاورزی آب و خاک بستر تولید هستند و امنیت غذایی از این 2 عنصر حاصل می شود و اکنون خاک در خطر بوده و وضعیت آب نیز بحرانی است.

صفری گفت: اقداماتی در زمینه جلوگیری از هدر رفت آب انجام شده ولی در زمینه خاک آن گونه که باید به آن پرداخته نشده و حساسیت زایی در این زمینه صورت نگرفته است.

وی بیان کرد: حمایت از افزایش بهره وری در دستور کار متولیان است و برای این مهم 50 درصد اراضی کشاورزی استان مرکزی به آبیاری نوین مجهز شده است ولی در حفظ و نگهداری خاک غفلت شده که ارزش آن از آب بیشتر است.

مدیرآب و خاک جهاد کشاورزی استان مرکزی هم در این نشست گفت: خاک از جهات مختلف مانند آلودگی هوا، استفاده از سموم و کود شیمیایی، فرونشست زمین و تغییرکاربری در اراضی کشاورزی درحال فرسایش است.

رسول شمسی افزود: برای عنصر آب، یک دستگاه مشخصی متولی است اما در حوزه خاک چند دستگاه متولی هستند و مدیریت واحد وجود ندارد و انسجام در این حوزه ضروری است.

وی بیان کرد: یکی از راهکارهای مهم و عملیاتی برای جلوگیری از فرسایش خاک، اجرای طرح های آبخیزداری است که در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته ولی نیاز است با تامین اعتبارات لازم، خاک استان را از انواع تهدیدهای انسانی و طبیعی محافظت کرد.

استان مرکزی با یک میلیون و 414 هزار نفر جمعیت و 12 شهرستان در قلب کشور قرار دارد. استان مرکزی به عنوان دومین قطب صنایع مادر تخصصی، چهارمین قطب صنعت کشور محسوب می شود و در زمینه تنوع تولیدات صنعتی رتبه نخست کشور را به خود اختصاص داده است.

این استان با وجود صنعتی بودن در زمره 10 استان نخست کشور در بخش کشاورزی است که 90 هزار بهره بردار شامل 20 درصد شاغلان استان در این حوزه فعال هستند.

670 هزار هکتار اراضی باغی و کشاورزی در استان مرکزی وجود دارد که یک و 2 دهم درصد تولیدات کشاورزی مازاد بر نیاز استان به سایر مناطق ارسال می شود.

این استان رتبه چهارم تولید بچه ماهی قزل آلا، رتبه اول در تنوع تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم تولید گل ها شاخه بریده، رتبه سوم در تولید گل و گیاهان زینتی، رتبه دوم سطح زیر کشت و تولید انار کشور، رتبه ششم تولید پسته، مقام هشتم تولید گل محمدی، مقام نهم در تولید انگور، رتبه سوم در تولید لوبیا و رتبه پنجم در تولید جو را به خود اختصاص داده است.

استقرار ایستگاه انار ساوه، پژوهشکده گل و گیاهان زینتی محلات، ایستگاه ملی تحقیقات لوبیای خمین، وجود شعبه ششم تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، وجود ایستگاه تحقیقات ماهیان زینتی و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی نیز از ظرفیت های علمی و تحقیقاتی استان مرکزی است.

نظرات

captcha